Wanneer je met wedstrijden begint, kan het voor beginners als een doolhof voelen, maar het is ook moeilijk om alle regels bij te houden wanneer je het internationale wedstrijdniveau bereikt. Er zijn veel concepten, regels en benaderingen die belangrijk zijn om te weten. Met deze gids zullen we ons best doen om alles te noemen wat belangrijk is om te weten, zodat je er helemaal klaar voor bent als het de volgende keer jouw beurt is om te schitteren in de arena.

Moonless Night

Bij deelname aan een FEI-kampioenschap heeft de FEI haar eigen regels die gelden voor elke wedstrijd. FEI staat voor Féderation Equestre Internationale, wat zich laat vertalen als "De Internationale Hippische Organisatie" en is de belangrijkste organisatie die de normen en regels vaststelt voor internationale wedstrijden. Een lijst met alle algemene regels voor dressuur-, spring- en eventing wedstrijden is gemakkelijk te vinden op de officiële FEI-website, klik hier om ze te bekijken.

Dressuur
Bij dressuurwedstrijden worden ruiters beoordeeld op hun vermogen om met hun paard een reeks vooraf bepaalde bewegingen uit te voeren. Deze bewegingen, of "proeven", zijn ontworpen om de mobiliteit, de gehoorzaamheid en het atletische vermogen van het paard te tonen, evenals de vaardigheid en precisie van de ruiter.

Blue Meadow

Er zijn verschillende nationale wedstrijdniveaus die verschillende namen hebben, afhankelijk van het land. Daarnaast zijn er beroemde internationale dressuurniveaus onder de namen Prix St. George, Intermediere I, Intermediere II, en tenslotte de Grand Prix. Deze vertegenwoordigen de elite van de dressuurwereld.

Een andere belangrijke regel voor dressuurwedstrijden is de grootte en plaatsing van logo's op het paardentuig en de uitrusting. Logo's mogen een bepaalde grootte niet overschrijden, en ze moeten zo geplaatst worden dat ze de jury niet hinderen bij het beoordelen van de bewegingen en prestaties van het paard.

Springen
De namen van de niveaus zijn bij het springen anders dan bij de dressuur. Als het gaat om internationale FEI-wedstrijden, worden de niveaus bepaald door het aantal sterren (*). De eenvoudigste manier om de verschillende internationale niveaus in de springsport vast te stellen is dat de internationale niveaus de naam "CSI" krijgen en vaak gevolgd worden door een bepaald aantal sterren. Het aantal sterren geeft de moeilijkheidsgraad van het specifieke parcours aan, die kan worden bepaald door de hoogte van de hindernissen of de manier waarop het parcours is opgebouwd.

Blue Meadow

Qua uitrusting is het gebruik van pees en kogelbeschermers toegestaan, maar er zijn beperkingen aan het type en ontwerp van de beschermers die mogen worden gebruikt. Beenbeschermers mogen alleen worden gebruikt voor therapeutische of beschermende doeleinden en niet om de prestaties te verbeteren. Bovendien is het gebruik van verzwaarde beenbeschermers of beenbeschermers die de beweging van het paard beperken ten strengste verboden.

Het gebruik van sporen is toegestaan, maar ze moeten op een humane en passende manier worden gebruikt. De sporen moeten kort en stomp zijn, en de ruiter mag geen overmatig geweld gebruiken. Als de sporen het paard schade toebrengen, kan de ruiter worden gediskwalificeerd.

Het gebruik van zwepen is ook toegestaan, maar er zijn beperkingen aan de lengte en het ontwerp van de zweep. De zweep mag niet langer zijn dan 75 cm (30 inch) en het uiteinde van de zweep moet gemaakt zijn van een materiaal dat het paard niet verwondt. De zweep mag alleen worden gebruikt om het paard aan te moedigen en mag nooit als straf worden gebruikt.

Oornetjes en zadeldekjes moeten wit, zwart of marineblauw zijn zonder zichtbare logo's, met uitzondering van een klein logo dat bij het singelgedeelte van het zadeldek mag staan. Het oornetje mag geen zichtbaar logo hebben en moet één kleur hebben zonder patronen of versieringen. Indien de ruiter een nationaal uniform draagt, dienen de kleuren van het oornet en het zadeldek overeen te komen met het uniform. Elke afwijking van deze regels kan leiden tot diskwalificatie.

Het is belangrijk dat ruiters zich vertrouwd maken met de FEI springregels en reglementen om ervoor te zorgen dat zij zich tijdens wedstrijden aan de richtlijnen houden. Overtredingen van deze regels kunnen leiden tot diskwalificatie en/of sancties.

Eventing
Eventing is een uitdagende en spannende discipline met drie verschillende fasen: dressuur, springen en cross-country. Ruiters moeten een reeks hindernissen nemen tijdens het springen en de cross-country en daarbij de atletiek, gehoorzaamheid en training van hun paard laten zien.

De regels voor eventing zijn ontworpen om de veiligheid en het welzijn van paard en ruiter te garanderen, evenals de eerlijkheid van de wedstrijd. De uitrusting van het paard is onderworpen aan specifieke regels, en ruiters moeten zich houden aan strikte richtlijnen voor het gebruik van zwepen, sporen en andere uitrusting.

Eventingwedstrijden beginnen meestal met de dressuurfase, waarin ruiters een aantal precieze en gecontroleerde bewegingen met hun paard moeten uitvoeren. De scores van de dressuurfase worden vervolgens gecombineerd met de scores van de springfase, waarin ruiters binnen een bepaalde tijd een serie hindernissen moeten nemen.

Naast de dressuur- en springfase is er bij eventingwedstrijden nog een derde fase: de cross-country. De cross-country bestaat uit het afleggen van een parcours met verschillende hindernissen, zoals watersprongen, greppels en vaste hindernissen.

Bij eventing variëren de niveaus van beginners, zoals Introductory en Training, tot meer gevorderde niveaus, zoals Intermediate en Advanced. Elk niveau heeft specifieke eisen voor de soorten hindernissen en uitdagingen die ruiters en paarden moeten nemen, en beperkingen voor het gebruik van bepaalde uitrusting. Naarmate de ruiters de verschillende niveaus doorlopen, moeten ze laten zien dat ze steeds beter en vaardiger worden, met als hoogtepunt het meest uitdagende niveau, het viersterrenniveau. Het viersterrenniveau is voorbehouden aan 's werelds beste ruiters en paarden en vertegenwoordigt het toppunt van prestatie in de eventingsport.

Wij wensen je veel succes als het jouw beurt is in de arena!

Liefs,
Team ES.