När det kommer till schabrak finns det ett brett utbud av färger, former och användningsområden att hålla reda på. Valet av schabrak kan vara både en fråga om färgpreferens och vilken disciplin (dressyr, hoppning eller fälttävlan) du avser att använda det i. Den här artikeln är skriven för att hjälpa till att klargöra de olika användningsområdena för dig.

Sportive Chantelle

Schabrak är en produkt som placeras under sadeln för att minimera risken för skav. Det har också som syfte att ge sadeln extra stöd samtidigt som det skyddar hästen. Numera är schabrak även en populär modeaccessoar inom ridsporten som gärna matchas med ryttarens kläder. Schabrak kategoriseras i olika storlekar: Ponny, Cob och Full är de vanligaste storlekarna. Ponny är den minsta storleken avsedd för små ponnyer, cob är avsedd för större ponnyer eller mindre hästar, och full är avsedd för större hästar.

När du letar efter ett schabrak kommer du stöta på många olika varumärken, färger, detaljer, former och storlekar.


För att göra detta lite tydligare kommer vi att gå igenom de olika typerna av sadlar som vanligtvis används inom engelsk ridning. När det gäller dressyr är dressyrsadlar vanligast. Dessa typer av sadlar har en djupare sits kombinerat med längre sadelkåpor. Syftet med en dressyrsadel är att hjälpa till att göra ryttarens sits mer stabil och säkerställa den bästa möjliga kontakten med hästen. Dressyrschabrak har vanligtvis en fyrkantig eller rektangulär form med en rakare skärning längs ryggraden jämfört med andra sadelschabrak. Denna design kompletterar de längre och rakare kåporna på dressyrsadlar, vilket möjliggör en korrekt passform.

Dressage saddle pad Champagne

Sadlarna som används inom hoppning är olika. Sadelkåporna är kortare på grund av att stigremmarna är kortare. Knästödet på sadelkåporna på en hoppsadel är mer böjd för att bättre stödja ryttarens knän i en tvåpunktsposition. Det finns också schabrak som är avsedda för hoppning. Dessa schabrak är lite kortare på grund av att sadeln är kortare och följer hoppsadelns form bättre.

Hoppschabrak Bordeaux

Inom fälttävlan används båda typerna av sadlar eftersom både dressyr och hoppning ingår i tävlingen. Fälttävlansryttare har därför oftast både en dressyrsadel och en hoppningssadel.

Den tredje sadeln, allroundsadel, är en kombination av både dressyr- och hoppsadeln. Allroundsadeln är perfekt för nybörjare eller ryttare som rider både hoppning och dressyr utan någon särskild inriktning. Allroundsadeln är mycket vanlig på ridskolor. Om du letar efter ett schabrak för dressyr är det alltid bra att försäkra dig om att det är avsett för dressyr. De här typen av schabrak är ofta större för att täcka hela området där dressyrsadeln ligger. Dressyrschabraket kan också användas med en allroundsadel.

Dressyrschabrak Royal Classic

Förutom det traditionella schabraket finns det också en annan version som kallas vojlock. Ett tyg som har formen av en sadel och ger skydd just där sadeln ligger.

Om du har problem med att sadeln inte håller sig på plats kan du också lägga till extra stabilitet med ett anti-slip pad. Detta är en liten dyna som används tillsammans med ett vanligt schabrak.

Equestrian Stockholm erbjuder ett stort sortiment av schabrak som är perfekt utformade för antingen din dressyrsadel, hoppsadel eller allroundsadel. Våra schabrak för hoppning kommer i storlekarna Pony och Full, medan våra schabrak för dressyr kommer i storlekarna Cob och Full.

Equestrian Stockholms schabrak är tillverkade av lyxigt material som transporterar bort svett mycket bra.